Здраве, Здравословно хранене

ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА ПЕТМЕЗА

Какво е петмез и как се приготвя?

Родината на петмеза е Турция. Той представлява сгъстен сироп от плод с високо съдържание на захар. В България е известен още като рачел, маджун или меласа. Плода от който ще се прави се пресова за да се изцеди сока. Приготвя се в тава или  казан предварително загряти на огъня. Вари се при непрекъснато бъркане до сгъстяване на сиропа. Получения продукт има консистенция на мед. Може да се комбинира с цял плод и орехи. Петмез се приготвя от различни плодове – грозде, бяла черница, ябълки, круши, рожков, сини сливи, тиква, захарно цвекло, фурми и др.

Pekmez Nasıl Yapılır, Pekmezin Faydaları Nelerdir? - Yemek.com

  Петмез за какво се използва? – Петмеза е вид сладко, така че се използва навсякъде в кулинарията, за директна консумация или за подсладител. От него се приготвят чудесни десерти.

Петмезът е не само вкусен, но и изключително полезен. Неговите полезни и дори целебни свойства са известни от векове в Източната медицина и култура. Всички видове петмез са прекрасни източници на енергия, тъй като се състоят от 80% въглехидрати. И в същото време това е 100% фруктоза, за разграждането на която на организма не му е необходимо много време. Тя се усвоява лесно и бързо. По количеството на съдържание на тиамин, рибофлавин и желязо, този невероятен продукт неколкократно превъзхожда меда. 100 гр петмез почти изцяло осигуряват дневната норма на желязо, калций, калий и магнезий, която е необходима на организма. Различните видове петмез оказват благотворно влияние на различни области от човешкото тяло.

Петмез от хвойна

  • намалява нивото на холестерола в кръвта и спомага за регулирането на кръвната захар; 
  • полезен при ставни проблеми;
  • мощен имуностимулатор; 
  • полезен при женски болести – бяло течение;
  • подпомага храносмилателната система – стомашно-чревни инфекции, газове в стомаха или червата, лошо храносмилане, лош дъх, стимулиране на апетита, слаб стомах;
  • подпомага пикочо-полова система – елиминира пикочната киселина от организма, в малки количества е полезна за пикочните пътища, помага при задържане на вода в организма, камъни и песъчинки в бъбреците;
  • дихателна система – болки в гръдния кош;

Петмез от грозде:

  • полезен при анемия (малокръвие); 
  • повишава апетита; 
  • усилва кръвообращението и действа благотворно на кръвоносните съдове; 
  • полезен е за бременни жени в периода на развитието на плода; 
  • способства за приток на енергия;
  • полезен е при бъбречни заболявания и проблеми с храносмилателната система. 

Петмез от черница:

  • повишава съпротивителните сили на организма при простудни заболявания;
  • също е незаменим при анемия, астма и бронхит; 
  • препоръчва се за спортисти за увеличаване на енергията; 
  • незаменим е в качеството си на стимулатор за физическото и психическото развитие на малките деца.

Шампион по целебни качества и обхват сред петмезите е Петмезът от рожков.

Петмез от рожков:

  • нормализира кръвното налягане, полезен е при хипертония; 
  • понижава нивата на холестерола в кръвта; 
  • изключително полезен е при алергична астма; 
  • повишава сърдечния тонус и облекчава аритмията; 
  • укрепва зъбите и костите; ,
  • благотворно влияе на работата на черните и белите дробове; 
  • извежда вредните вещества от кръвта и вредителите от организма; 
  • има благотворно влияние на мъжката полова система и е чудесен афродизиак.
  • подходящ за диетата на възрастни и малки деца, страдащи от дефицит на желязо.
  • има богато съдържание на калций, калий, селен, магнезий и хром;
  • спомага за укрепването на костните тъкани;
  • подобрява мускулните функции.

Хранителната ценност на петмеза не може да се сравни нито с домашно сладко, нито с мед. Това е и причината специалистите да препоръчват консумацията на петмез ежедневно. Можем да го включим в менюто си във всяко едно хранене. 

Всички билкови пасти и петмези може да разгледате тук: https://natural.bg/products/%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *