Какво е петмез и как се приготвя?
Родината на петмеза е Турция. Той представлява сгъстен сироп от плод с високо съдържание на захар. В България е известен още като рачел, маджун или меласа. Плода от който ще се прави се пресова за да се изцеди сока. Приготвя се в тава или казан предварително загряти на огъня. Вари се при непрекъснато бъркане до сгъстяване на сиропа. Получения продукт има консистенция на мед. Може да се комбинира с цял плод и орехи. Петмез се приготвя от различни плодове – грозде, бяла черница, ябълки, круши, рожков, сини сливи, тиква, захарно цвекло, фурми и др.
Петмез за какво се използва? – Петмеза е вид сладко, така че се използва навсякъде в кулинарията, за директна консумация или за подсладител. От него се приготвят чудесни десерти.
Петмезът е не само вкусен, но и изключително полезен. Неговите полезни и дори целебни свойства са известни от векове в Източната медицина и култура. Всички видове петмез са прекрасни източници на енергия, тъй като се състоят от 80% въглехидрати. И в същото време това е 100% фруктоза, за разграждането на която на организма не му е необходимо много време. Тя се усвоява лесно и бързо. По количеството на съдържание на тиамин, рибофлавин и желязо, този невероятен продукт неколкократно превъзхожда меда. 100 гр петмез почти изцяло осигуряват дневната норма на желязо, калций, калий и магнезий, която е необходима на организма. Различните видове петмез оказват благотворно влияние на различни области от човешкото тяло.
Петмез от хвойна
- намалява нивото на холестерола в кръвта и спомага за регулирането на кръвната захар;
- полезен при ставни проблеми;
- мощен имуностимулатор;
- полезен при женски болести – бяло течение;
- подпомага храносмилателната система – стомашно-чревни инфекции, газове в стомаха или червата, лошо храносмилане, лош дъх, стимулиране на апетита, слаб стомах;
- подпомага пикочо-полова система – елиминира пикочната киселина от организма, в малки количества е полезна за пикочните пътища, помага при задържане на вода в организма, камъни и песъчинки в бъбреците;
- дихателна система – болки в гръдния кош;
Петмез от грозде:
- полезен при анемия (малокръвие);
- повишава апетита;
- усилва кръвообращението и действа благотворно на кръвоносните съдове;
- полезен е за бременни жени в периода на развитието на плода;
- способства за приток на енергия;
- полезен е при бъбречни заболявания и проблеми с храносмилателната система.
Петмез от черница:
- повишава съпротивителните сили на организма при простудни заболявания;
- също е незаменим при анемия, астма и бронхит;
- препоръчва се за спортисти за увеличаване на енергията;
- незаменим е в качеството си на стимулатор за физическото и психическото развитие на малките деца.
Шампион по целебни качества и обхват сред петмезите е Петмезът от рожков.
Петмез от рожков:
- нормализира кръвното налягане, полезен е при хипертония;
- понижава нивата на холестерола в кръвта;
- изключително полезен е при алергична астма;
- повишава сърдечния тонус и облекчава аритмията;
- укрепва зъбите и костите; ,
- благотворно влияе на работата на черните и белите дробове;
- извежда вредните вещества от кръвта и вредителите от организма;
- има благотворно влияние на мъжката полова система и е чудесен афродизиак.
- подходящ за диетата на възрастни и малки деца, страдащи от дефицит на желязо.
- има богато съдържание на калций, калий, селен, магнезий и хром;
- спомага за укрепването на костните тъкани;
- подобрява мускулните функции.
Хранителната ценност на петмеза не може да се сравни нито с домашно сладко, нито с мед. Това е и причината специалистите да препоръчват консумацията на петмез ежедневно. Можем да го включим в менюто си във всяко едно хранене.
Всички билкови пасти и петмези може да разгледате тук: https://natural.bg/products/%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8/