Храната, която консумирате, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Не подбирайте храните на базата на това колко калории се съдържат в тях и по какъв начин ще се отразят на теглото ви. По-важно е да се научите да гледате на храните като на средства, с които може да подобрите своето здраве и едновременно с това и вида на вашата коса, кожа и нокти. Подхранването на тялото започва най-вече отвътре с помощта на правилната храна.
Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми.
- Оранжево-червените зеленчуци съдържат много Бета каротин, ликопен и други растителни пигменти,които придават красив и здравословен тен на кожата. Най-добре се справят с тази задача морковите, тиквата, кайсиите, доматите и червеният пипер. Важно е да знаем, че от каротините тялото ни изработва ретинол, който е основна съставка на много „революционни” кремове против бръчки.
- Боровинки се смятат за едни от най-богатите на антиоксиданти плодове, ето защо не бива да ги отминаваме. Антиоксидантите, какъвто е расвератролът, ни предпазват от преждевременно стареене, така че всеки ден добавяйте по половин чаша боровинки или други дребни безкостилкови плодчета към киселото мляко или зърнената си закуска.
- Ядки.Бадемите са богати на витамин Е, който има подобно действие, както антиоксидантите. Той се бори срещу свободните радикали, заради които кожата старее, а също така запазва за по-дълго кожата хидратирана. Орехите са богати на хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и витамин Е. С помощта на орехите ще се радвате на по-гладка кожа, по-здрава коса и по-здрави кости.
- Селен- съдържащи продукти. Селенът също е силен антиоксидант и в комбинация с витамин Е повлиява изключително добре акнето. Шведско проучване показва, че ако приемате селен и витамин Е в продължение на 12 – 14 седмици, кожата значително се изчиства от акнето. Пшеничните зародиши, рибата тон, сьомгата, чесънът и яйцата са най-богати на селен.
- Водата. Малко са хората, които се хидратират достатъчно. Водата хидратира кожата, спира появата на бръчките и заличава белезите, които често се появяват след гнойните пъпки.
Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да останете хидратирани:
– Пийте вода през целия ден;
– Пийте смутита от пресни плодове и зеленчуци, които са хидратиращи и съдържат много ензими и хранителни вещества;
– Консумирайте много сурови храни, в които има по-голямо количество вода, както и салати, съдържащи много ярко оцветени зеленчуци;
– Избягвайте кофеина и алкохола, които дехидратират;
За красивата кожа от огромно значение е режимът на сън, стресът и не на последно място – дали пушите и пиете алкохол.
Хората които пушат трябва да включат допълнително витамин С в менюто си под формата на естествени продукти или хранителни добавки.
За да се радвате на здрава и лъскава коса е изключително важно да си набавяте в достатъчно количество цинк, витамини от група В и желязо.
Витамин В12 и фолиевата киселина можете да приемате със спанак, яйца, фреш от портокал, черен дроб и мляко.
Ако косата ви капе, това може да е знак, че в организма ви липсва желязо. Ако не сте сигурни в нивото на желязото в организма е добре да заложите на натуралните продукти, от които да си го набавите, тъй като с добавките рискувате да надвишите нужното за организма ви количество. Желязо можете да си набавите от червеното месо, сините боровинки, сушените кайсии или сурово кашу. Липсата на цинк може да е причина косата ви да е суха и тънка.
ЦВЕТЪТ НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ПОДСКАЗВА КАКВИ ВИТАМИНИ СЪДЪРЖАТ
За здрава и добре изглеждаща кожа е добре да приемате храна, богата на витамини В, С, Е, А и К и минерали.
* Витамин В е основен за формирането на кожата, ноктите и косата. Той може да бъде набавен от овесените ядки, яйцата и ориза.
* Витамин С предпазва кожата от слънчево изгаряне и рак на кожата. Той се среща най-често в плодове като лимони, портокал, гроздов сок, червена боровинка, а също така в карфиола и листните зеленчуци.
* Витамин Е също спомага за предпазване на кожата от слънчево изгаряне и може да бъде набавен в организма чрез маслините, спанака, ядките и растителните мазнини.
* Витамин А е жизнено важен за възстановителните способности на кожата, без него тя би изглеждала суха. Може да бъде набавен в организма от почти всички плодове и зеленчуци.
* Витамин К спомага за намаляване появата на тъмни кръгове под очите, както и на синините. Витамин К се среща в листните зелени зеленчуци, млечните продукти, както и местните такива като: свинско и черен дроб.
* Поемането на големи количества вода спомага за красивия вид на вашата кожа.
Винаги използвайте слънцезащитни продукти, носете очила и шапка, когато се излагате на слънце. Единствено консумацията на богати на витамини плодове и зеленчуци няма да ви предпази. Дори и да имате по-тъмен тен е задължително да използвате слънцезащитни продукти. Изберете продукт със слънцезащитен фактор 30 и го нанесете равномерно върху кожата си. Добре е да изберете продукт, който е подходящ и за лицето ви и е водоустойчив. Не нанасяйте прекалено много от него върху кожата си, защото рискувате тя да лъщи цял ден. Не е подходящо да се излагате на слънце в най-топлите дни между 10 и 16 часа. Добра идея е и да имате под ръка балсам за устни с UV защита.
Определете типа на вашата кожа
Типовете кожа са няколко: мазна, суха, чувствителна и комбинирана.
– Ако ви се появяват обриви по лицето и шията, когато използвате нов крем или си сложите нов шал вероятно сте с чувствителна кожа.
– Ако кожата ви изглежда като изпотена и лъщи през целия ден и често ви се появяват пъпки вашата кожа е мазна.
– Ако кожата ви се омазнява само в областта на челото, носа и брадичката то ви сте със смесена кожа.
– Ако кожата ви се нуждае от постоянно допълнително подхранване и през зимния сезон има недобър вид то ви вероятно имате суха кожа.
Всеки тип кожа се нуждае от различни грижи и е необходимо да се избягват различни вещества в продуктите, с които я третирате.
Продуктите за поддръжка на здрава кожа
Купете подходящ сапун или почистващ продукт за вашата кожа. Употребата на тоник не е задължителна. Избягвайте употребата на по-агресивни продукти и на неподходящи за вашия тип кожа такива. Измивайте лицето си 2-3 пъти на ден с почистващ сапун или гел.
Не пропускайте продуктите за подхранване на кожата, но и не прекалявайте с тях. Понякога е по-подходяща употребата само на вода за почистване на кожата, като по-топлата е подходяща за мазна и склонна към акне кожа. Хладката вода е подходяща за другите типове кожа. Винаги мийте ръцете си преди да третирате лицето си, тъй като много бактерии могат лесно да бъдат разпространени върху него.
Препоръчително е да нанасяте веднъж месечно подходяща маска за лице. Вместо да използвате ексфолианти, опитайте с масло от чаено дърво. Нанасяйте го върху пъпките и петната по лицето си. Друг натурален продукт за почистване на кожата е киселото мляко. То е подходящо за всеки тип кожа, тъй като е деликатно и не причинява кожни раздразнения.
Цветът на обвивката на всеки плод и зеленчук е различен и играе важна роля за нашия избор – според цвета на дадена група плодове или зеленчуци можете да разберете за много за полезните им свойства за организма. Консумирайки максимално широка палитра си гарантирате всекидневен прием на най-полезните съставки – хранителни вещества, фибри, витамини и ензими, които можете да си набавите от свежата храна.
Червени:
Червените плодове и зеленчуци са призьори сред натуралните антиоксиданти, пълни са с витамини и фибри и са безкрайно полезни за храносмилането. Те зареждат с енергия, правят кожата и косата по-красиви. Съдържат малко естествена захар и са бедни на калории.
Видни представители на червените плодове са червените боровинки, които съдържат фибри, манган и витамин C. Полезни са при възпаления и се препоръчват срещу рака. Вишните, както и червените чушки, съдържат много витамини A и C. Червените домати съдържат ценния ликопен, много витамин C, както и калий, витамин A и фибри . Малините ви гарантират големи дози витамин С, К и А, съдържат калций, магнезий и желязо, както и фибри. Червената ряпа и репичките съдържат високо количество витамин С, както и ензими, минерални соли, витамини и етерично масло, а също и калций, витамини К, А и B9. Червеното френско грозде – касисът е богато на витамин С, плодови киселини и фибри. Черешите съдържат калий, в ципата си – фибри и са полезни за кръвообръщението. Шипката, както много от вас знаят от бабите си по време на детството, съдържа много витамин С и се препоръчва при диабет, анемия и простудни заболявания. Един от най-полезните плодове, червената ябълка е съдържа витамин С, витамините B6, B3, B2, калции и магнезий. Ягодите са изключително богати на витамин C и са силен антиоксидант, а съдържат и фолиева киселина.
Оранжеви:
Отговорник за страхотния оранжев цвят на плодовете и зеленчуците с такава окраска е каротинът; благодарение на него те дължат и многото витамини, супер полезния бета-каротин и фолиева киселина, които са незаменими в борбата с атеросклерозата. Оранжевите моркови, портокали, кайсии, мандарини, грейпфрути, сладки картофи, манго и др. съдържат алфа и бета каротини, антиоксиданти, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и помагат за обновяването на клетките.
Жълти:
Жълтите чушки, банани, нектарини и сладката царевица са богат източник на бета-криптотанксин – фитохимикал, който предпазва от сърдечни болести и помага за междуклетъчната обмяна на витамини и минерали. Освен това съдържат и витамин С и фолиева киселина и съдържат каротеноиди като бета-каротинът. Каротеноидите поддържат имунната система, намаляват риска от загуба на зрението и нормализират нивото на холестерол.
Зелени:
Зелените плодове и зеленчуциса носители на хлорофил и фибри, действащи прочистващо на стомаха и кръвта. Богати са на витамини и минерали като калций, желязо и магнезий. Кивито и зеленият лимон (лайм) държат първо място по съдържание на витамин С. Зелените ябълки, спанак, круши са добър източник на лутеин – каротеноид, който е полезен за очите и за еластичността и хидратацията на кожата. Авокадото съдържа безценни мастни киселини, регулира нивото на холестерола, а по съдържание на калий задминава здравословните банани. Листните зеленчуци като маруля, рукола, салата айсберг, спанак, киселец и др. са богати и на витамин Е, който заздравява клетъчните мембрани и отлага появата на бръчки. Сред зелените зеленчуци можете да се доверите на броколите, тиквичките, грахът, марулята, магданозът и др. Освен, че са витаминозни, те ни носят голяма доза фолиева киселина, която действа благоприятно на нервната ни система. Зелените плодове и зеленчуци са източник и на витамин Е, калий и магнезий.
Редовната им консумация може да предотврати някои сериозни болести като рак, сърдечносъдови заболявания и заболявания на ретината на окото.
Лилави:
Плодовете и зеленчуците от тази група дължат яркия си наситен цвят на виоланина. Виолетовите патладжани, цвекло, боровинки, грозде и сливи съдържат антоцианидини – растителен пигмент, който заздравява кръвоносните съдове и предотвратява разпадането на колагена. Консумацията им намалява риска от някои видове рак, поддържат паметта и сърдечната дейност. Боровинките са истински шампион, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.